
Den “lille” sølvpuss – guiden Nr 1. Bunadsølv
Hvordan pusse bunadsølv? Er du i tvil – snakk med en fagperson.
Oi, vent, jeg er jo gullsmed.. Kanskje tipsene under kan hjelpe deg et stykke på vei?
Jeg går rett på sak. Det finnes utrolig mange pussemidler på markedet. Hjemme bruker jeg kun to slike ting.
– Sølv-dip
Dette er et kraftfullt flytende pussemiddel, som smykket kan dyppes nedi i noen sekunder før det skylles. Lenger ned i guiden skriver jeg når du kan bruke denne. Den skal nemlig IKKE brukes til alt.
– Sølv pusseklut
Pussekluten er en tørr klut som er ferdig innsatt med pussemiddel. Den er myk og brukes som den er til å gni over for å fjerne anløping og for å polere overflaten
Kjøp dette hos gullsmeden, eller forretninger som har merkene Town Talk eller Hagerty. For eksempel blir Mestergull sine pussemidler produsert hos Town Talk.
I tillegg er det kjekt å ha zalo (eller tilsvarende ikke-slipende vaskemiddel) og eventuelt litt salmiakk tilgjengelig.
Hvordan skal jeg pusse mitt sølv?
![]() | ![]() |
KVIT sølje. Hele søljen er hvit. RENS: Den kan renses i sølv-dip for å bli kvitt eventuell anløping. Skylles veldig godt etterpå og tørkes helt. Hvis ikke søljen får plass oppi beholderen, kan du helle litt sølvdip i en ren plastboks, og helle væsken tilbake til beholderen rett etter bruk. Om det er en stund til du skal bruke søljen, kan du også avfette den ved å vaske den til slutt i zalovann før siste skylling. Forsøk å ikke ta så mye på den. Bruk evt. hansker. Selv om hvite søljer er lette å holde ved like, vil de også over tid kreve litt ekstra service. Hvis ikke sølja er så blank lenger, så kan den leveres til gullsmeden for polering. NB. Et sjeldent unntak er hvite søljer som har opake (ikke transparente) stener og perler på – disse må ikke dyppes i sølv-dip. | Forgylt sølje, eller med forgylte løv og skåler (lokk) RENS: Denne kan renses i sølv-dip, MEN her må du være ekstra skånsom og rask, for den sterke sølvpussen vil slite på forgyllingen. Skylles og tørkes godt. Dersom forgyllingen er veldig blek, eller det er slitasje på toppflatene, før den leveres til gullsmeden for ny forgylling. NB. Har du sølje som er Gammel-forgylt – brunlig gylden, og mørkere forgylling, eller forgylt med mørkere detaljer – les på oksiderte søljer under. |
Aldri rens slike søljer i Sølv-dip.
Det vil sannsynligvis skade søljen mer enn det hjelper, og du kan ende opp med både matt, brun og ujevn farge.
Disse søljene skal være mørke nedi, men ha blanke høyder. Ofte har de også løv eller skåler som skal være hvite (evt blank forgylling)
Vask søljen i lunkent vann i en skål med zalo og evt bittelitt salmiakk. Har du en myk tannbørste kan denne brukes skånsomt til å komme til. Bruk sølvklut til å polere topper, og blanke løv og flater.
Er det for lite effekt, kan du bruke litt(!) sølvpussemiddel av den mer kremete varianten på en bomullsdott og polere med den, men det må ikke ligge rester igjen av sølvpuss på sølje, så den bør i såfall vaskes grundig igjen etterpå.
Har du gammelforgylt sølje (vanlig til for eksempel Telemark-bunad), må man være forsiktig med for mye mekanisk puss med pusseklut – god vask og tørk som beskrevet over, er som regel tilstrekkelig hvis sølvet trenger en oppfriskning. Service av fargen og poleringen overlater du til gullsmeden
Har søljen blitt matt og ripete – levér den til gullsmeden for maskinpolering.

Er alt som det skal?
- Er alle deler inntakte? Har du alle heng, løv og skåler?
- Se over øsken(mellomringer mellom løv og heng), og hempene på sølja. De skal være så tett lukket som mulig, har de litt glippe kan de henge seg opp, og heng kan falle av.
- Er nåla bak rett og har spenst? Hvis den er slapp eller vingler, kan det hende det er lurt å bytte eller reparere nåla.
Om du ikke tør eller kan rette på dette selv – kan gullsmeden hjelpe deg.

Oppbevaring av bunadsølv og smykker
Bunadsølv, og andre smykker forøvrig, holder seg blanke og fine hvis de oppbevares lufttett og tørt.
Ikke oppbevar smykkene dine på badet.
Jeg fordeler alt bunadsølvet i små plastposer med zip-lock, før de legges i smykkeskrinet. Ikke bruk gummistrikk i nærheten av sølvet – det kan gi stygge merker.
Husk at sølvet må være fullstendig tørt før det pakkes ned, ellers vil det oksidere/anløpe nede i posen. Dersom det må ligge å tørke en stund – ikke gjør det på kjøkkenbenken mens du tilbereder mat. Særlig koking av egg og grønnsaker som brokkoli lager ekstra svovelforbindelser i lufta som sølvet vil oksidere av. Da blir hele pussejobben forgjeves, og det vil vi jo ikke.

Oi, nå har du kommet deg helt ned (nesten)..
Kjapp oppsummering:
- Vit hvordan du skal pusse ditt sølv. Det er forskjellig fremgangsmåte på hvitt, forgylt og oksidert og gammelforgylt sølv.
- Sølvet må skylles godt – det må ikke sitte igjen rester av sølvpuss eller såpe.
- Sjekk at alle deler er inntakt – kanskje må noe repareres/erstattes?
- Sølvet må være helt tørt før det pakkes ned
- Oppbevar det i lufttette lynlås/zip-lock poser i plast, så vil det holde seg pent i årevis.
- Gullsmeden kan rense og reparere, men også gi smykkene en oppfriskning på både farge og overflate hvis det trengs.
HUSK at selvom ikke bunaden nødvendigvis skal på – er det fortsatt lov å bruke sølvet og smykkene. Tenk kreativt!
I 2020 ble det sølje på genseren og filigransørepynt i øra på hytta på 17. mai
– og det er jo ikke utenkelig at det kan bli en slik variant i år også.
Ønsker dere en riktig god feiring – uansett format.
xoxo Hanne